CENTRU
DE CERCETARE

 

CONFERINŢE

 

LABORATOARE
DE CERCETARE

 

PROIECTE

 

RAPORT
DE CERCETARE

 

CENTRU DE CERCETARE

 
 
 
Centru de Cercetare pentru Agricultură Durabilă
 
Director centru:  Șef lucr. univ. dr. Adrian Gheorghe BĂȘA.
 
Centrul de cercetare este acreditat CNCSIS din anul 2004.
 
Structură centru:
  • Laboratorul de Pedologie
  • Laboratorul de Fizica Solului
  • Laborator de Conservarea Solurilor
  • Laboratorul de Agrotehnică
  • Laborator de Biologia Solului
  • Laborator de Ecologie
  • Laborator de Fitotehnie
  • Laborator de Pratologie
  • Laborator de Calitatea Produselor Agricole
  • Laborator de Genetica şi Ameliorarea Plantelor
  • Laborator de Genetica Plantelor
  • Laborator de Protecţia Pantelor (Fitopatologie, Entomologie, Virusologie, Microbiologie)
  • Laborator de Tehnică Experimentală
  • Laborator de Mecanizare.
 
Tematici de cercetare:
 
Resurse tehnologice în agricultura durabilă:
  • Resursele de sol şi ameliorarea lor
  • Resursele genetice şi ameliorarea lor
  • Resursele bioclimatice şi optimizarea folosirii lor
  • Perfecţionarea resurselor materiale (îngrăşăminte organice şi chimice, pesticide, stimulatori de creştere) şi a valorificării lor
  • Apa ca element, resursă şi auxiliar tehnologic în agricultura durabilă
  • Transformarea şi valorificarea energiei în agricultura durabilă
  • Potenţarea resurselor în condiţii extreme pentru plante
  • Valorificarea resurselor prin procese de transformare biotică şi abiotică
  • Modelare în exploatarea resurselor de sol
  • Evaluarea şi valorificarea resurselor, proceselor de transformare şi a informaţiilor în proiectarea tehnologică din agricultura durabilă.
 
Bazele tehnologiei plantelor în agricultura durabilă:
  • Cerinţe generale şi specifice faţă de factorii de viaţă ai plantelor şi oferta pedo-bio-climatică
  • Formarea biomasei şi evaluarea acţiunii factorilor de stare şi dinamici asupra acesteia
  • Studiul rotaţiei culturilor în agricultura durabilă
  • Lucrările solului în agricultura durabilă
  • Fertilitatea solului în agricultura durabilă
  • Transformări biotice în sol în agricultura durabilă
  • Protecţia culturilor agricole în agricultura durabilă
  • Corecţia deficienţelor în agricultura durabilă
  • Modelarea în cultura plantelor.
 
Cercetare şi dezvoltare tehnologică în agricultura durabilă:
  • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la plantele de câmp
  • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la pajişti şi plantele furajere
  • Cercetare şi dezvoltare tehnologică la plante medicinale
  • Tehnologii convenţionale şi neconvenţionale comparate
 
Calitatea tehnologiei în agricultura durabilă
  • Sisteme tehnologice complexe de valorificare a resurselor în lanţurile trofice: lanţurile trofice sol-apă-plantă-atmosferă şi sol-plantă-animal
  • Optimizări secvenţiale şi generale în tehnologia plantelor în agricultura durabilă
  • Tehnici şi tehnologii pentru valorificarea terenurilor cu diferite surse şi grade de poluare
  • Tehnologii bazate pe efectele metodelor de combatere integrată a bolilor, buruienilor şi a dăunătorilor
  • Managementul cantităţii şi calităţii producţiei în agricultura durabilă
  • Dezvoltarea de sisteme de expertiză, diagnoză şi prognoză în producţia plantelor de câmp
  • Sisteme expert în cultura plantelor
  • Sisteme alternative de producţie vegetală.
  • Calitatea producţiei şi a mediului în agricultura durabilă
  • Strategii de asigurare a calităţii produselor alimentare în vederea satisfacerii cerinţelor de hrană ale populaţiei
  • Elaborarea pentru diferitele tipuri de materii prime a condiţiilor, mijloacelor şi tehnicilor de minimizare a pierderilor directe post-recoltă
  • Studiul parametrilor ce determină comportarea produselor cu valorificare în stare proaspătă cu grad ridicat de perisabilitate în cadrul operaţiilor de manipulare, condiţionare în vederea procesării sau a depozitării
  • Optimizarea tehnologiilor existente şi elaborarea de noi tehnologii pentru asigurarea conservabilităţii cu pierderi minime cantitative şi calitative a materiilor prime pe medie şi lungă durată
  • Promovarea calităţilor organoleptice, biologice şi comerciale ale produselor alimentare cu stabilirea criteriilor de caracterizare a degradării structurale
  • Promovarea de metode de analiză şi control nedistructiv, nepoluant asupra produsului în fluxul operaţiilor de condiţionare, păstrare şi procesare
  • Studiul relaţiei cerere-ofertă pe filiere de producţie vegetală
  • Cercetări fundamentale privind influenţa tehnologiei asupra calităţii producţiei vegetale ca mijloc esenţial al asigurării cerinţelor sanogenetice specifice
  • Elaborarea de procedee noi pentru valorificarea integrală a componentelor materiilor prime şi subproduselor în condiţiile proceselor circular active nepoluante
  • Dezvoltarea de tehnici de analiză a calităţii şi a stării de poluare chimică a apei consumate de populaţie şi în procesul producţiei agricole în vederea evaluării riscului pentru sănătate
  • Monitoringul factorilor de mediu cu impact direct în producţia agricolă (sol, aer, apă)
  • Calitatea seminţelor şi a materialului de semănat la plante în agricultura durabilă.